Община Трявна обяви бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните

...
Община Трявна обяви бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните
Коментари Харесай

След пороя: Община Трявна обяви бедствено положение

Община Трявна обяви бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните превалявания, които се изляха в късния следобяд през вчерашния ден на територията на обитаемоте места и нанесоха редица материални вреди в частни и общински парцели.

Това бе решено на призован от кмета на Трявна  Общински спешен щаб, който се организира в постройката на общинска администрация. На съвещанието участваха представители на Районна работа “Пожарна сигурност и отбрана на популацията ”-Трявна, Районно управление-Трявна; ВиК ООД-Габрово, регион Трявна ; Агенция “Пътна инфраструктура ”, електроразпределително сдружение ЕНЕРГО-ПРО, кметски наместници и чиновници на общинска администрация.

От показаната картина стана ясно, че са нанесени вреди на жилищни и административни здания във всички обитаеми места на територията на Община Трявна , само че най-засегнати са частни парцели и пътни сектори по улиците “Украйна ”, “Индустриална ”, “Златьо Ошански ”, “Христо Ботев ”, “Стара планина ” и “Бенковска ” в града, както и в кварталите “Божковци ”, “Стояновци ” и “Раданци ”, където има главно наводнени къщи и затлачени дерета и занапред би трябвало да бъдат разчиствани със профилирана техника. Наводнени сектори има и в региона на село Енчевци и в предприятията ЕМКО, РИК и Мави, оповестиха от Общината.

Вследствие на дъждовете има също по този начин образувани свлачища в региона на село Черновръх. Назначена е към този момент комисия, която ще извърши оглед и ще направи оценка на нанесените вреди по жилищни и административни здания, паркове и градини, пътна, електропреносна и водоснабдителна мрежа.

“Предвид създалата се непредвидена обстановка съм провела към този момент диалози с Министерството на районното развиване и благоустройство, регионалния шеф на Област Габрово и в границите на деня ще бъдат изпратени отчети до Министерство на регионалното развитие, Министерски съвет, Междуведомствена комисия по бедствия и повреди и всички нужни институции, с цел да предприемем допустимо най-бързо съответните ограничения за възобновяване на вредите и да окажем нужната помощ на хората ”, акцентира кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

Финансова помощ от страната ще бъде търсена и за осъществяване на ремонт на към този момент съществуващи подпорни стени, както и за създаване на нови такива в кварталите “Божковци ” и “Раданци ”, както и по поречието на река Тревненска в града в секторите, където е най-наложително.

“Освен наводняване в постройката на общинска администрация, десетки частни парцели, пътни сектори и отчасти опустошение на инфраструктурата, силните проливни дъждове доведоха и до щета на канализационния колектор за отпадъчни води, който е построен с финансиране от ПУДООС.

Едната част е отнесена от водата и ще търсим финансова поддръжка и по този въпрос, защото обектът към момента не е въведен в употреба. Вече сме уведомили и фирмата-изпълнител за създалата се обстановка ”, коментира още госпожа Силвия Кръстева.

Работата на екипите продължава и към този час. Падналата върба до Кивгирения мост в остарялата част на Трявна към този момент е отстранена и дерето на реката в този сектор е почистено.

Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите засегнати участъци в обитаемоте места на цялата територия на Община Трявна.

Тепърва ще се възстановява водоснабдяването в село Дончевци и кв. " Раданци ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР